TAXICENTRUM

adobevallas

2008-11-01 17:47

Ki könyveljen?

Tisztelt Szerkesztőség! Kezdő taxis vállalkozó vagyok, átalányadózást választottam. Kérdésem, hogy kell-e könyvelőt keresnem, vagy én is végezhetem a könyvelésemet és az adóbevallást?

Több, ehhez hasonló kérdést kaptunk a közelmúltban, elsősorban vidéki taxisoktól. A szaporodó APEH ellenőrzések aktuálissá teszik a kérdést, ezért a válasz nyilván a kérdezőkön kívül másokat is érdekelhet.

A könyveléssel kapcsolatos szabályok több részre oszthatók. A cégeknek (bt, kft, rt, stb.) a számviteli törvény előírásait kell figyelembe venniük. E szerint kettős könyvelés végzésére kötelezettek, így szakképzett könyvelőt kell foglalkoztatniuk. Nagyobb cégek emellett még számvizsgálót is alkalmaznak.
Az egyéni vállalkozók helyzete más, mivel nem a számviteli törvény, hanem a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartoznak, könyvelésük pénzforgalmi jellegű (egyszeres), és ennek könyvelése nem kötött szakképesítéshez. Nézzük tehát a lehetőségeket:

A vállalkozó saját maga könyvel

Ennek előnyei, hogy folyamatosan nyomon követheti forgalmát, bevételeit és jövedelmét, naprakészen „képben van". Ellenőrzés esetén ő tudja a legjobban, hogy mit hova írt, hogy melyik sor mit jelent. Nem utolsó sorban ez a legolcsóbb megoldás is. Persze hátrányok is vannak: tisztában kell lenni az adójogszabályok változásaival, ma már az elektronikus bevallások korában szükséges némi számítógép ismeret, és az elektronikus bevalló programok használatának alapos tudása is. Tudni kell, hogy milyen nyomtatványokat kell kitölteni és mikor, tisztában kell lenni vele, hogy az egyre bonyolultabb nyomtatványok mely sorai vonatkoznak az adott vállalkozásra és melyek nem. Néhány, az adott vállalkozóra nem vonatkozó felesleges sor kitöltése ugyanis nem jelent hibát, viszont terhelésként felkerül a folyószámlára, tehát a befizetését is elvárja az adóhatóság. (A legsűrűbben előfordult ilyen hiba az utóbbi időben a havi járulékbevallásoknál a 11%-os EHO sor kitöltése volt - ez havonta 7.590 forinttal növeli a vállalkozó „tartozását", holott csak egy tévesen bevallott összegről van szó.)

Családtag, rokon, barát, ismerős könyvel

Előnyei, hogy közel van a vállalkozóhoz a könyvelés, mondhatni „családban marad", nyilván fizetni nem-, vagy csak minimálisat kell érte. Nem kell könyvelőhöz mászkálni, pénzt kiadni. A hátrányai viszont szinte teljes egészében megegyeznek a fentiekben említettekkel, hacsak nem szakember az illető rokon, barát, ismerős.

Szakképzett könyvelő könyvel

Nyilván ez a legbiztonságosabb megoldás. Márpedig a mai korban a biztonság egyre fontosabbá válik. Elég egy kis hiba, egy téves bejegyzés, egy elnézett határidő, és máris jöhet a bírság. Feleslegesen pedig senki sem szeret fizetni. Egy gyakorlott könyvelő ezektől a veszélyektől képes megszabadítani a vállalkozót, oly módon, hogy garanciát, ideális esetben akár pénzügyi garanciát is vállal elvégzett munkájáért. No de hogy lehet kiválasztani azt a könyvelőt, akihez érdemes fordulni? Ennek a kérdésnek több aspektusa is van.

Végzettség. Mint a fentiekből kiderül, az egyéni vállalkozó egyszeres könyvelését végző személynek nem szükséges könyvelői, vagy mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkeznie. Lehet a vállakozó saját maga, lehet rokon, barát, ismerős. Lehet eredeti foglalkozását tekintve akár újságíró, repülőgép-üzemmérnök, vagy ingatlan-értékbecslő is. Lényeg, hogy értsen ahhoz, amit csinál, és legyen gyakorlott az adott szakma könyvelésében.

Hozzáértés. Ez viszont fontos szempont. A vállalkozó nyilván olyan valakire szeretné bízni vállalkozása adminisztrálását, aki tudja mit csinál. Olyan valakire, aki képes kiigazodni a vonatkozó jogszabályok dzsungelében, és értelmezni is tudja azokat. A vállalkozó azt várja el könyvelőjétől, hogy könyvelését naprakészen tartsa, hogy bevallásait mindig határidőben elküldje, hogy tudja, milyen bevallásokat és mikor kell beadnia, egyáltalán, hogy minden rendben legyen, hogy ő, a vállalkozó „nyugodtan aludhasson".

Megbízhatóság. Egy újabb, igen fontos tulajdonság. Talán a legfontosabb a három közül. A könyvelés ugyanis bizalmi szakma. Azt szokták mondani, hogy aki az ember féltett titkai közül a legtöbbet tudja, az az orvos, az ügyvéd, és a könyvelő. Esetleg még a pap. Fontos tehát a bizalom, és ezt még a legprofibb hozzáértés sem válthatja ki. Hiába szakember akire bíztuk vállalkozásunk ügyvitelét, ha ő - lustaságból, nemtörődömségből - nem végzi el a munkát. Mostanában két ilyen ügyről is hallottunk. Ugyanakkor pedig persze hiába a legjobb barát - akire az életünket is rábíznánk - ha nem képes elvégezni a munkát, mert nem ért hozzá.

Összefoglalva, és egyben a kérdésre válaszolva: igen, végezheti a könyvelését, bevallásait a vállalkozó saját maga is. Ezt azonban csak akkor ajánljuk, ha teljes egészében tisztában van az adó- és társadalombiztosítási jogszabályok rá vonatkozó részével, és hajlandó a változásokat is követni. Minden egyéb esetben érdemes hozzáértő, megbízható, gyakorlott könyvelőt keresni.

Hasznosnak bizonyult ez az információ?

Igen Nem