TAXICENTRUM

adobevallas

2008-12-05 21:56

Nyugdíj, vagy vállalkozás?

Szakmánkban jellemzően olyan alacsony összeggel mennek nyugdíjba a kollégák, hogy szinte száz százalékban, „mintha mi sem történt volna" folytatják taxis tevékenységüket. Elterjedt ugyanakkor a hír, hogy amennyiben vállalkozásukból jövedelmet szerznek, bizonyos határ felett le kell mondaniuk a nyugdíjról. Bár ezzel a kérdéssel már foglalkoztunk lapunkban, érdemes mégegyszer tisztába tenni a kérdést, mert igen sok a félreértés és félremagyarázás.

Először is tisztázzuk le, hogy a szabály csak az ún „előrehozott öregségi nyugdíj" esetén érvényes, vagyis férfiak esetén azokra, akik az öregségi nyugdíjkorhatár (62 év) előtt, már 60 éves korukban nyugdíjba mennek.

Az előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés és a nyugellátás szüneteltetésének általános szabályai

2008-tól mindazoknak, akik 62 éves koruk betöltése előtt öregségi, illetve öregségi jellegű nyugdíjasként (ideértve az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, korengedményes nyugdíjban, stb.) keresőtevékenységet folytatnak, bizonyos nagyságú munkajövedelem megszerzése után a saját jogú nyugdíjat szüneteltetni kell. Az egyes naptári éveket külön-külön kell vizsgálni. A nyugdíjas minden évben rendelkezik egy ún. éves keretösszeggel, amely az év első napján érvényes minimálbér összegének tizenkétszerese (2008. évben a minimálbér 69.000 forint, ennek 12-szerese 828.000 forint) Mindaddig, amíg az adott évi (járulékalapot képező) keresete ezen keretösszegen belül marad, a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap első napjától az év végéig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Fontos ismételten felhívni a figyelmet, hogy vállalkozók esetén is jövedelemről, nem pedig bevételről van szó! Átalányadózó nyugdíj melletti vállalkozók ezt a keretösszeget hárommillió-háromszázezer forint bevétel környékén érik el, tételes vállalkozók pedig ténylegesen „kivett" jövedelmüket maguk határozhatják meg. A vállalkozási nyereség és az osztalék nem számít bele a járulékalapot képező jövedelembe. A korlátozás megszűnik 62. életév betöltésekor. Azonban, mindazokra akik 2007. december 31-én már saját jogú nyugdíjasok voltak, a nyugdíj és a kereset együttes igénybevételére vonatkozó szabályozás csak 2010. január 1-jétől vonatkozik, természetesen ha akkor még 62 év alattiak. (ezt ugyan nem értem, mert aki 2007. december 31-én már betöltötte a hatvanat, az 2010 január elsején nem lehet 62-nél fiatalabb...) Mindenesetre számukra az átmeneti időszak alatt, 2008-ban és 2009-ben nincs kereseti korlát a nyugdíj mellett.

Nagy Zoltán

Hasznosnak bizonyult ez az információ?

Igen Nem