TAXICENTRUM

velemeny

2008-12-05 21:45

Taxis Angol – már hanganyagban is

Megjelent a Taxis Angol nyelvtanfolyam a nagy sikerű nyelvkönyv után immár CD változatban is. A tananyag megálmodóját és megvalósítóját, az angol nyelvtanár Görgicze Orsolyát kérdeztük a részletekről:

Mit tartalmaz a most megjelent Taxis Angol nyelvoktató CD?

A speciálisan taxisoknak történő nyelvoktatás ötlete az először 2005-ben megjelent Taxis Angol című nyelvkönyvben öltött formát. E könyv rendkívül népszerű lett a személyszállítók körében, és már a kezdetekkor felmerült a gondolat, hogy jó lenne menet közben is tanulni, kellene egy hanganyag. A hosszas előkészületek után elkészült CD a nyelvkönyv teljes anyagát tartalmazza, a húsz lecke szóról szóra szerepel a hanganyagon.

Ebből akkor mindjárt következik a következő kérdés: hogyan használjuk ezt a CD-t? Szükséges hozzá a könyv is, vagy önállóan is használható?

A hanganyag feldolgozásához bár adhat segítséget, de nem szükséges feltétlenül a könyv. Önálló tanulásra alkalmas, a leckék szövegei lassan, tagoltan, hangsúlyozva szerepelnek, van idő megérteni, sőt akár el is ismételni a példamondatokat. Az angol szöveg után a fordítás is szerepel, így a CD önállóan, a könyv nélkül is használható.

Milyen szókincs megismerését várhatjuk el, és tartalmaz-e sajátos, csak a taxis szakmában használatos kifejezéseket?

Igen, a Taxis Angol nyelvoktató CD, miként a könyv is, kifejezetten taxisok számára készült. Szituációs gyakorlatokat tartalmaz, a taxis és az utas közötti lehetséges párbeszédeket hoz fel példaként, olyan kifejezések és mondatok vannak benne, amelyet egy átlagos nyelvkönyv biztosan nem tartalmaz.

Vannak-e nyelvtani szabályok, melyekre kitér az anyag?

Véleményem szerint és az eddigi oktatói gyakorlatom ebben megerősített, ahhoz hogy valaki alapszinten beszéljen egy idegen nyelvet, nem szükséges ismernie annak nyelvtani szabályait. A beszédcentrikus nyelvoktatás csak a legkisebb mértékben kényszeríti a tanulót arra, hogy nyelvtani szabályokat tanuljon meg, inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy hogy kell összerakni a mondatokat. Erre van utalás is több helyen, ahol tehát meg kell ismerni valamilyen szabályt - és ez a nyelvtani szabályokat is jelenti -, arra a szövegben felhívjuk a figyelmet. De szeretném még egyszer megismételni: csak a minimálisan szükséges mértékben.

Azt már tudjuk, hogy célzottan személyszállítóknak szól ez a tanfolyami anyag. Ezen belül azonban Budapest-központú-e, vagy vidéki társaink is használhatják?

Természetesen, miután taxisoknak szóló anyagról van szó, szerepel benne néhány olyan tétel, amikor a taxis az utasával arról beszél, hogy merre járnak, mit látnak a városban. Kifejezetten budapesti témával azonban a húsz leckéből mindössze legfeljebb egy, vagy inkább egy fél lecke foglalkozik. Ez a rész is gond nélkül átformálható azonban a megfelelő területre. A többi fejezet teljesen általános taxis és utas téma, nincs benne konkrét helyi utalás.

Szükséges-e a tanuláshoz tanári segítség, ill. van-e lehetőség valamiféle kontrollra, házi vizsgára?

A könyv és a CD is kimondottan egyéni tanulás célját szolgálja, ezért is szerepel mindenhol a helyes kiejtés jelzése és a mondatok fordítása. Az eddigi visszajelzések szerint az igazi „vizsga" az, amikor a taxis megérti, hogy mit szeretne angolul beszélő utasa, és válaszolni is tud neki. Sok ilyen sikerélményről kaptam visszajelzést. Egyébként, ha valaki valamely részt nagyon nem ért, fordulhat hozzám telefonon, telefonszámom már a kezdetek, 2005 óta publikus, a CD-n is szerepel.

Vannak, illetve lesznek-e ezzel a témakörrel kapcsolatos tanfolyamok?

Megfelelő számú érdeklődő esetén indítok külön tanfolyamokat kimondottan taxisok részére. A Főtaxinál egyébként hamarosan ismét indul angol nyelvtanfolyam a cég diszpécserei és taxisai részére. Ezt a szolgáltatást a Főtaxi díjmentesen biztosítja dolgozóinak. Elvileg lehetséges, hogy ezekhez a tanfolyamokhoz valaki becsatlakozzon, nyilván térítés ellenében, de ebben az ügyben nem én vagyok az illetékes.

Fontos kérdés: hol kapható a Taxis Angol CD?

A nagyobb taxitársaságok pénztárában, valamint a BTI-ben megvásárolható 3.000 Ft-os áron.

Végezetül szeretném megkérdezni, lesz-e folytatás?

Igen, már tervezem a Taxis Angol második részét, amely az elsőre épülve egy következő, eggyel magasabb szintű nyelvtanulást biztosít. Ez a folytatás könyv és CD formájában is meg fog jelenni a nem túl távoli jövőben.

Köszönöm a tájékoztatást!

Nagy Zoltán

Hasznosnak bizonyult ez az információ?

Igen Nem