Vélemény

Legfrissebb publikációk

2009-01-24 - velemeny

Kegyetlen év jön — Hogy tudjuk túlélni?

Ma már közhely, hogy 2009 kegyetlenül nehéz év lesz. Nem kétséges: rosszabbul fogunk élni, mint tavaly...

Magyarországon, az elmúlt években a megtakarítások helyett a belső fogyasztás növelését szorgalmazták, ami olyan mértékűvé vált, hogy csak az államadósság növelésével lehetett finanszírozni. A lakosság pedig megtakarítások helyett adósságba verte magát. Mivel a forint alapkamata magasan maradt, a lakosság idegen fizetőeszközben, főleg euróban és svájci frankban adósodott el. Ami nem volna baj, de ekkor talált bennünket telibe a globális pénzügyi válság.

Tovább »

2008-12-05 - velemeny

Taxis Angol – már hanganyagban is

Megjelent a Taxis Angol nyelvtanfolyam a nagy sikerű nyelvkönyv után immár CD változatban is. A tananyag megálmodóját és megvalósítóját, az angol nyelvtanár Görgicze Orsolyát kérdeztük a részletekről:

Tovább »

2008-11-02 - velemeny

Büntetőország

Napról napra erősödik bennem az az érzés, hogy tulajdonképpen nem egy normális országban élek, hanem egy büntetőtáborban. Büntető-országban. Egy olyan országban, amelynek hétköznapjait teljesen áthatja saját polgárainak vegzálása, ahol a hatalom az isten és a pénz az ő szolgája. Nem tudok olyan helyre lépni, ahol ne ütköznék újabb és újabb „lenyúlásokba".

Tovább »

2008-11-02 - velemeny

Gazdálkodj! (okosan…)

Alap-igazság, hogy csak olyantól fogadj el tanácsot, aki az adott témában sikeresebb mint te. Vagyis nem csak beszél róla, nem csak osztja az észt, hanem gyakorlatban is megvalósította azt, amiről beszél. Különösen vonatkozik ez a gazdasági, pénzügyi, befektetési tanácsokra. Azért kívántam ezt előrebocsátani, mert a továbbiakban pénzügyi dolgokról lesz szó. Ebben pedig én egy cseppet sem gondolom magam sikeresebbnek, mint te. Így hát csak akkor fogadd el az alábbi tanácsokat, ha értelmed és józan eszed nem tiltakozik ellene.

Tovább »

2008-11-01 - velemeny

Fehérgazdaság

Hát nem, és nem! Nem fehéredik a feketegazdaság! Pedig ezek az urak és hölgyek mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenkit rászorítsanak az adók- és járulékok precíz fizetésére. Éjt nappallá téve üléseznek a különböző luxus-üdülőhelyeken, újabb és újabb ötletekkel állnak elő, csak hogy nekünk jobb(?) legyen. Az adóelkerülés azonban köszöni szépen, továbbra is él és virágzik, a dolgozók túlnyomó többsége továbbra is minimálbérből tengeti életét, fénykorukat élik az off-shore cégek és a szlovák rendszámok. Az illetékes urak és hölgyek pedig nem értik, miért van az, hogy ma Magyarországon az adófizetési készség alig több mint 60 százalék, a rejtett gazdaság aránya pedig a GDP-hez viszonyítva meghaladja a 20%-ot, egyes becslések szerint akár a 30%-ot is. Nem, és nem! Nem értik!

Tovább »